Okolju prijazno starševstvo

Pred kratkim smo na instagramu skupaj brainstormale o načinih, kako lahko kot starši izberemo okolju prijaznejše in trajnostne alternative – kot sem napisala, je splošnih predlogov za to že ogromno, tokrat sem se pa želela omejiti na izbire, ki jih lahko naredimo kot starši. Začela bom s tistimi, ki sem jih začela prakticirati že sama in nadaljevala z vašimi (odličnimi in enimi res izvirnimi) predlogi, ki se jih je na koncu nabralo res ogromno!

 • Kupovanje rabljenih oblačil

Razlogov, zakaj kupovati rabljena oblačila je ogromno. Najbolj očiten razlog – je ceneje. Poleg tega, dojenčki tako hitro rastejo, da se dejansko zgodi, da dobiš kake stvari, ki so bile nošene samo parkrat, samo enkrat ali celo nikoli.

Še ena prednost je ta, da so taka oblačila že preprana, torej so kemikalije od proizvodnje do tiste točke že dodobra izprane. Sama imam že od nekdaj veselje brskati za kakimi lepo ohranjenimi, več vrednimi zadevami (že zase, preden sem bila mama), in enako tudi rada naprej prodam ali podarim svoje stvari. Dejstvo je, da se nekaterih kosov res hitro naveličamo in potem nam 2x nošeni stojijo  omari. Zakaj ne bi šle v krog? Kot pa da to ni dovolj, s tem tudi manj podpiramo hitro modo – tekstilna industrija je namreč ena večjih onesnaževalcev okolja in najmanj kaj lahko naredimo je, da ne kupujemo več stvari, kot jih dejansko rabimo.

Še ena varianta – lahko si tudi izposodite, kot sva recimo naredile z Laro, ki imava podobno stare otroke obratnega spola, jaz sem njej posodila stara oblačila od Maksa za njenega dojenčka, ona meni od svoje starejše hčerke za Auroro. Win-win!

 • Pleničke

Včasih ni bilo na izbiro toliko pleničk, kot je danes. Že ko sem bila noseča z Auoro, sem iskala kake bolj ekološke pleničke, take, ki bi bile prijaznejše do okolja in navsezadnje njuno kožo. Običajne pleničke so namreč narejene iz plastike, ki jo pridobivajo iz nafte. In četudi ponudba alternativ še vedno ni nevem kako bogata, je nedavno v Slovenijo prišla britanska znamka KIT & KIN, ki je dostavila V CELOTI razgradljive pleničke. Pri teh so umetne materiale zamenjali z obnovljivimi kot npr. lesna celuloza, ki je obarvana s kisikom, namesto s klorom. V celoti obnovljiva je tudi zunanjost pleničk, ker je narejena iz rastlinskega škroba, pravtako tudi samo pakiranje.

 • Dojenje

Smešno se sliši, da tole uvrščam sem ampak je res. Vsi poudarjajo prednosti dojenja iz vidika zdravja dojenčka, da se spotoma kar pozabi na koristi do okolja – ni nobene proizvodnje, nobenega transporta, nobene embalaže. Tako, da če rabite dodaten razlog, da vas motivira za dojenje (četudi zna na začetku biti hudičevo težko) je tole še eden.

Z Maksekom, slikala moja babi, ko je dobila nov telefon. <3
 • Vlažilni robčki po potrebi

Seveda so na poti super praktični ampak ko smo doma, lahko uporabimo pralne krpice, ki jih namočimo z vodo, kar je super tudi za dojenčka, ker je 100% pure. Vem tudi, da se veliko mamic hitro razvadi in vlažilne robčke začne uporabljati za vsako packo na kuhinjskem pultu ampak dajmo za to raje uporabiti pralne krpe. Ze nego dojenčka so meni TOP Tosamine pralne tetra rokavičke (iz istega materiala kot tetra plenice), se dobijo v kompletu po 3.

 • Stekleničke za vodo

O tem sem iz lastnega vidika zadnje čase pisala OGROMNO, dajmo le ne pozabi enako delat še pri otrocih, namesto, da jim vsakič v trgovini ali na poti kupimo mini plastenke pijače

 • PLASTIČNE IGRAČE

So nepotrebne. Ker obstaja nešteto krasnih lesenih igrač. In knjigic. Vem, da ne moramo izbirati, kaj dobimo podarjeno (been there) ampak lahko to vsaj upoštevamo, ko kupujemo sami, ali pa kupujemo darilo za koga drugega!

 • Boljši sejem

Ko smo že pri igračah – ogromno krasno ohranjenih igrač, družabnih iger in knjigic se da dobit na raznoraznih boljših sejmih ali tržnicah. In otroci so blazno navdušeni, ko svoje prerastle zaklade prodajo naprej za par evrov, ki jih potem lahko dajo v šparovček. Midva z Maksom sva to prvič zasledila v Nemčiji in sem vesela, da so podobne stvari tudi pri nas.

 • Embalaža hrane

Ko kupujemo, bodimo pozorni, kako je pakirana – izberimo steklo in papirnate škatle, če se le da.

 • HODIMO.

Ena stvar, na katero sama sploh nisem pomislila, pa vas je veliko to zapisalo med predloge. Razvadili smo se z našimi avti, da nikamor več ne znamo peš. Pozabljamo, koliko škode okolju povzročajo izpustni plini iz avtomobilov. Če imamo izbiro torej – peš, s kolesom ali pa javni prevoz. Tudi vašemu otroku se bo zabavno enkrat za spremembo kam peljati z vlakom!

 • Minimalizem

Citiram sledilko »3x premislit, če tvoj otrok RES potrebuje še petnajsto igračo«. Za vsako kupljeno igračo je proizvodnja in transport in vsaka igrača nekoč pristane na kupu smeti.

 • Način prehranjevanja

Seveda je veliko predlogov vključevalo veganstvo, vegetarijanstvo ampak, ker ne želim nikomur vsiljevati mnenja (in ker sem sama mesojedec), predlagam vsaj, da se potrudimo toliko, da najdemo domače dobavitelje mesa in se zavedamo, da nam ga na jedilniku ni potrebno imeti VSAK dan.

 • Potrošni material

Ščetke, palčke za ušesa, gobice za pomivanje posode, bambusove slamice.. vse že obstajajo v razgradljivih verzijah. Ja, so verjetno malo dražje ampak z dobrim razlogom. (POPRAVEK: me je že ena bralka pocukala za rokav, da so te gobice za čistila itd. še v bistvu cenejše, kot običajne!:))

 • Čistila

jaz že dolgo časa vsa čistila kupujem izključno na okay.si ki je slovenska spletna trgovina z verjetno največjo izbiro ekoloških čistil, kozmetike, vrečk za večkratno uporabo, menstrualnih skodelic itd. ni da ni! Jaz sem pikico mirnejša že, ko vem, da karkoli bom kupila pri njih, sem kupila bolje kot v običajni trgovini.

 •  Inspiracija

Spremljanje kakšnega zero-waste profila/kanala, ki te vsak dan spominja, koliko prostora za izboljšanje še imaš. Zame je to nedvomno Sabina Čarman (njen instagram), ki s svojo družino živi praktično brez nerazgradljivih odpadkov. In ko vidiš to, na točki, ko sam pridelaš vrečo smeti na dan, se KONKRETNO zamisliš in potegneš nazaj. Seveda vsi ne moremo iz danes na jutri priti na njen nivo, ampak korak po korak, smo lahko z vsakim dnem bližje.

To je nekako skupek vaših odgovorov – veliko vas je »zaneslo« tudi na splošne stvari, od svojih vrečk za sadje in zelenjavo, menstrualnih skodelic itd. teh nisem vključila samo zato, da ostanem na tematiki izključno iz vidika staršev, ker se mi zdi, da je slednja še malenkost manj poudarjena.

Ajde, zdaj pa vsak izbrati vsaj 2 alineji, ki se jih bo od jutri dalje začel držati! 🙂 In če se ti zdi zapis koristen, bom zelo vesela vsakega deljenja, ker to, da sem jaz od vas zvedela ene par novih predlogov, na katere prej sama niti pomislila nisem, je dokaz, da se drug od drugega lahko naučimo največ!

Do naslednjič,

Adrijana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *