Zobki a-ž

Eden najbolj zoprnih spoznanj iz vidika mame je, ko ugotoviš, da si nekaj delal narobe ali si za kak korak v otrokovem razvoju (pre)pozen. Z Maksom se mi je zgodilo kar velikokrat – učenje samostojnega hranjenja, določeni koraki glede spanja, baby handlinga, vzgoje iiin, umivanje zobkov. Načeloma se vse da rešit in popravit pa tudi nikoli ni šlo za kaj večjega ampak, če zamudiš tisto optimalno okno, postaja proces vedno bolj dolgotrajen in zahteven. Otrok postaja starejši, samostojnejši, BOLJ TRMAST (!) in vedno več taktike je potrebno, da dosežeš kar želiš.

Glede zobkov sem pri Maksu res bila totalna amaterka. Nisem vedela kdaj/kako/s čem začnem čistit, kako sploh pristopit k umivanju (sam še ne zna, tebi pogosto ne dovoli) in več je bilo zobkov, močnejši je postajal, težje je bilo meni. Namesto, da bi že od začetka umivanje zobkov postavila kot normalni del rutine, sem tekom dneva čakala na *dober trenutek*, da sem vskočila in očistila kolikor se je dalo. Na blef hodila v drogerije in bila izgubljena med 101 izdelki, vsakega, ko sem prinesla domov, manj mi je imelo smisla.

Znašla sem se na točki, kjer je vsak poskus umivanja zobkov postal prava borba, ki je vključevala ogromno vreščanja, mini wrestlinga in na slabe dneve tudi joka. Komaj prejšnji teden, prvi dan na morju, sem SLUČAJNO odkrila način, kako mi dovoli umiti zobe in sicer, da se delam kot, da po njegovih ustih s ščetko iščem bauheke (made up word by me) in mu govorim “čakaj, da vidim, če se skriva tukaj zadaj, daj AAA, aha tukaj ga ni, da vidim, če je spredaj, daj IIII…” in ko tako vse preščetkam končam z “ahaaaa mam ga, evo ga”, ga ponosno “vržem v umivalnik” (beri: otresem ščetko) in Maks je čist presrečen in si timsko dava high five. 😂

Tokrat sem si torej zadala, da imam iz zobkov popravni izpit. To sem pač jaz – ko nekaj zakvačkam, moram potem nujno nadkompenzirat. Sedaj imam doma pripravljeno celo bojno fronto, ki je nastala po temeljitem informiranju na to temo.

PRVA FAZA: izraščanje.

Nič še ni videti, ampak dojenček postaja vse bolj siten, je “hruške”, se začne na veliko sliniti… veš, da bo slej kot prej nekaj pokukalo na površje. Na tej točki sem takrat panično skakala v lekarne in na blef kupovala gele, ki bi naj pri temu pomagali. Pojma nisem imela, da so eni izmed njih zdravila z močnimi sestavinami, veliko kemikalijami in dejstvo je, da kar otroku namažeš na dlesni, on tudi pojé. Glede na to, da je izraščanje neizogibno, se mi zdi to pretirano in nepotrebno zato je tokrat vse, kar imam ta Frezyderm gel, ki zgolj lajša oteklino z naravnimi učinkovinami: klinčki, sladki koren, arnika in mirta. Te sestavine lepo pomirijo razdraženo območje ter obenem delujejo protivnetno in protibakterijsko.

Tega imajo v praktično vseh lekarnah ali pa prek spleta na Moja Natura ; popusta za vas žal nimam, je pa zelo dostopna cena (ok. 10€) in več kot enega ne porabiš.

To je ena in edina stvar po kateri sem posegla. Slednjega uporabljam v kombinaciji s tem grizalom, ki lepo masira dlesni in je v bistvu narejen kot dudica, zato je primeren že od 2 mesecev naprej, tudi ko dojenček še ni sposoben stvari prijeti v roke oziroma jo držati.

klik do izdelka

Kasneje, ko pa to že osvoji, pa grizalo, ki je oblikovano tako, da ga že lahko drži v rokicah in ima obenem take gumijaste ščetine, ki zobek tudi čistijo.

klik do izdelka


Za prvo čiščenje (ko govorimo o prvem zobku ali dveh) mi je EDINA uporabna stvar tale zadeva:

link do izdelka

Preprosto vtakneš vanjo prst in ta ‘frotirasta’ tkanina v nulo očisti zobek! Stvar, za katero mi je res žal, da nisem za to vedela že prej, ker je dosti bolj enostavno in učinkovito od tistih gumijastih krtačk, ki si jo natakneš na prst in meni res ampak res niso funkcionirale.

Pa še ful luškano izgleda. 😍

In kaj imam pripravljeno za prihodnje mesece, da vključim kar še to, da bo lepo vse na enem mestu sploh za tiste, ki imate otročke že malo starejše od moje – malo večje grizalo z ropotuljico in hladilnim gelom (grizalo daš v zmrzovalnik, hladilni gel v grizalu zmrzne in potem dlesni fino hladi ter zmanjša oteklino), žličke z gumijastim oprijemom (da že od samega začetka vzpodbujam samostojno hranjenje) in ščetke za prvo učenje samostojnega umivanja zobkov z varovalom – je odstranljivo in ga na začetku zatakneš na ščetko, saj preprečuje, da bi si otrok ščetko porinil pregloboko.

link do grizala
link do žličk
link do ščetke

Tako bi rada Auroro že sproti navadila na umivanje zobkov in ji pustila veselje, da to poskuša sama brez, da bi se bala, da se slabo konča. In srčno upam, da se mi bo ves ta trud obrestoval tako, da ne bom še dve leti kasneje morala igrati igrico, kako po njenih ustih iščeva “bauheke” samo zato, da mi bo pustila blizu. 😂

Še ena super novica – pri MAM Slovenija so mi za vas dali 20% popust, ki velja na vse njihove izdelke in se izteče 14.07. Velja na izdelke v spletni trgovini, koda za popust pa je adrijanika20. 🤗

Do naslednjič,
Adrijana

2 thoughts on “Zobki a-ž

 1. Hvala za super poročilo. Za malo uporabljam
  Mam izdelke in vse to sem že imela nagledano,
  zdaj samo mogoče ne bom imela prepozno pri
  roki
  Edino kaj me zanima, popust v kateri spletni
  trgovini? Lp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *