Mamaroo: Ocena po 6 tednih

V svojem videu o ‘gnezdenju’ sem že omenila, da je Mamaroo ena izmed dveh stvari, za katere sem se v drugo odločila, da jih bom nabavila, četudi sta eni tistih, za katere pravijo, da jih »ne rabiš«. Glede stavka kaj rabiš in kaj ne, lahko debatiramo v neskončnost – otrok bi navsezadnje preživel tudi, če nima ¾ stvari, ki jih danes ima že praktično vsaka mama, pa jih še vedno imamo. Ker tu se potem niti ne gre toliko za to, kaj rabiš in kaj ne, ampak za katere stvari presodiš, da bodo tebi toliko olajšale vsakdan, da ti jih je vedno nabaviti. Ključno se mi zdi to, da si znaš postaviti mejo in da za tiste stvari, za katere se odločiš, da si jih boš privoščil veš TOČNO zakaj si jih boš, ne zato, ker si to videl pri treh drugih mamah na Instagramu.

Pri meni je torej najbolj tipični primer takega produkta bil ravno Mamaroo. Kaj sploh to je? Gre za električni počivalnik, ki ima 5 različnih nastavitev s katerimi posnema ‘naravno’ gibanje oz. občutek kot npr. vožnjo v avtu. Ima tudi par različnih zvokov t.i. ‘white noise’, pri čemer lahko reguliraš glasnost (pri gibanju pa lahko reguliraš hitrost), lahko pa Mamaroo povežeš tudi s telefonom in vklopiš katerokoli tretjo glasbo oz. zvočne posnetke. Kaj še ima? Možnost spremembe naklona (od skoraj povsem ležečega do skoraj povsem pokončnega), možnost dokupa vstavka za novorojenčka, pisane igralne žogice za animacijo in meni res res velik plus – odstranljiva in PRALNA podloga. To je ‘predstavitev’ na kratko, več ne bi dolgovezila, podrobnejši opis si lahko preberete na strani distributerja: MiniMe.

Moji razlogi, da sem se odločila zanj? Ker gre za drugega otroka, medtem ko sva s prvim komaj začela navajati na kahlico, kar pomeni, da je kar nekaj situacij, ko moram Maksa previt, ali mu pomagat pojest kosilo, ga umit, preoblečt itd. In res je nehvaležno to delati, če se dojenček zraven histerično joka. Isto velja za takrat, ko bi rada pojedla kosilo, Maksu kaj skuhala ali se oglasila na telefonski klic. Kot veste, je Žiga zaenkrat še delovno odsoten, zato si ju zaenkrat še ne moreva razdeliti 50:50. 😀 Zdaj, ko pa ga že uporabljam, pa lahko povem, da so tudi bile situacije, ko je Aurora bila že zelo utrujena (ker zaradi krčev ni mogla lepo zaspat), da če sem jo zgolj odložila v voziček ali zibelko, je bila preveč nemirna, da bi zaspala. Ponavadi je v tem primeru pomagalo, da sem jo vzela v naročje, ampak so pa bile situacije, ko tudi na rokah ni bila zadovoljna in takrat sem jo dala v Mamaroo, vklopila zibanje, vklopila white noise, dala na glas in v parih minutah jo je zmanjkalo, ter sem jo prestavila v zibelko. Mislim, da je to bil trenutek, ko me je imelo, da bi klicala MiniMe in se jim v solzah zahvalila. 🤣

Kaj pravijo “nasprotniki” in kaj so moji odgovori?

  • Nobena »naprava« ne more nadomestiti mamine bližine

Seveda, se absolutno strinjam. In kdo si Mamaroo namisli iz vidika, ker misli, da bo ure in ure dojenček not medtem ko si boš ti lahko pilil nohte in pletel kite, zame ni normalen. 😀 Mislim, pa da mene že dovolj poznate, da sem res predana mama, (taka, ki se ne ozira na očitke, da bom svoje otroke razvadila, če jih bom preveč cartala ali imela v naročju), ampak tudi jaz moram jest, it na wc in poskrbet za starejšega otroka. Včasih za to rabim samo 5-10 minut, ki pa jih (mame že vejo) včasih preprosto NIMAŠ. In če obstaja način, da otroka za tistih 5-10 zamotiš in je zadovoljen, hvala bogu!

  • Gugalniki niso primerno počivališče za dojenčke iz vidika hrbtenice

Najbolj optimalna površina za dojenčka je ravna podlaga. To čivkajo že ptički na vejah. In na ravni podlagi je Aurora tudi 90% časa – ali je v zibelki, ali gnezdu ali pa v košari od vozička. Meni osebno je logično da Mamaroo ne moreš uporabljat kot primarno odlagališče oz. podlaga, kjer bo otrok preživel ure in ure. Meni se recimo tega sploh ne bi zdelo potrebno poudarjati, če me ne bi glede tega spraševale na IG – meni je to samoumevno. Ali je to najboljša lega za razvoj hrbtenice? Seveda ne. Ali jo imam v Mamarooju toliko časa, da me skrbelo, če bo zaradi tega imela posledice? SEVEDA NE. Potemtakem ljudje dojenčkov sploh ne bi smeli voziti v avto lupinicah, saj so tam še bolj ukrivljeni. Torej kaj je tukaj potrebno? Zdrava pamet, ki ti narekuje, da ko otrok trdno zaspi in/ali, ko ti več nisi zaposlen s tistim, čemer si bil zadnjih 10 minut, jo prestaviš.

Bog ne daj, da si bo nekdo to kupil in potem samo zato, da upraviči znesek, ki ga je odštel za to, bo otroka forsiral oz. se trudil, da bo v gugalniku preživel maksimalno časa. Tudi Aurora ima kak dan, ko ji ne paše bit notri in je takrat ne silim. Naslednji dan jo pa odložim in zaspi v njem v minuti. Treba je poslušati otroka – upam, da je to vsem logično. Jaz sem vedela kaj je namen Mamarooja in svojemu namenu služi odlično. Bi lahko preživela brez njega? Bi. Ampak mi je 10x lažje z njim in sem vsaj 5x na teden hvaležna, da ga imam? Pa še kako.

In četudi sem pričakovala ogromno kritik na temo Mamarooja, me je presenetilo dejstvo, da sem v DM dobila ogroomno sporočil z zelo zelo pozitivnimi izkušnjami. En primer (je dovolila, da delim):

Tako da evo, to je moja ocena po 6 tednih uporabe. Edini minus mi je to, da bi si želela, da bi kabel bil malenkost daljši, ker je relativno kratek in si precej omejen na bližino vtičnice s pozicioniranjem Mamarooja. Ampak ok, zato so izumili podaljške. 🙂

Do naslednjič,

Adrijana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *