Najina večerna rutina

Rutina. Nekaj, kar v splošnem pomeni preziram ampak v povezavi z otroki preprosto obožujem. Gre namreč za neko konsistentnost, ki daje občutek zanesljivosti tako staršem kot otrokom. Zanašanje na dejstvo, da vem, da bom od 21. ure naprej imela mir in tišino, za vse tiste stvari, ki jih želim postoriti sama in zanašanje na to, da me nihče ne bo zbudil pred 8. uro zjutraj (vmesnih podojev ne štejem, ker so čisto nemoteči).

Že pri Maksu sem imela neko rutino, ampak pri Aurori je ta še bolj izrazita. Ker sem si okolje za njo pripravila dosti bolj skrbno, v detajle, ker je povsem možno, da je ona moj zadnji dojenček in zato želim toliko bolj izkoristiti in zaužiti te trenutke.

Najina večerna rutina je do prvega kopanja zajemala osnovno nego, ki te jo ‘naučijo’ v porodnišnici. Takrat, kot sem rekla, nisem uporabljala nič drugega kot toplo vodo, Tosamine krpice, ki jih poznamo vse mame (in so v vsaki drugi trgovini vedno razprodane haha), ter mandljevo olje za mazanje gubic ali kože, kjer se je luščila. Kmalu smo dočakali prvo kopanje, ker se je k omenjenemu pridružilo navadno trdo milo, ki pa ga sama uporabim samo 2x na teden, ostale dni samo vodo.

Na tej točki pa so se pri Aurori že začeli krči in ko sem to omenila na enem izmed storijev na IG, sem dobila po desetine sporočil, kaj mi predlagate, priporočate in kaj je pomagalo vam. 90% izmed tega je bilo raznoraznih kapljic, veliko tudi Bownove terapije ampak sama sem se odločila da najprej preizkusim nekaj drugega – masažo. Mogoče je to malo ‘poklicne’ deformacije v meni zaradi moje smeri študija ampak sama vedno najprej poskusim metode, ki ne zahtevajo nekih ‘zdravil’. Zelo prijazna sledilka mi je poslala celo gradivo na temo masaže dojenčkov in tudi sama sem začela malo raziskovat in googlat o tem. Bolj kot sem brala, več pozitivnih učinkov masaže sem našla, ki krepko presegajo zgolj lajšanje krčev.

Masaža dojenčka namreč ne samo sprosti in vzpostavlja poseben stik – stik kože na kožo je namreč najpomembnejši način vezi med staršem in dojenčkom – ampak tudi lajša prebavne težave, zaprtost, pospeši obtok, uravnava dihalni in obtočilni sistem, zaradi samega gibanja in »telovadbe«, ki jo zraven izvajaš, pa dobro vpliva tudi na motorične sposobnosti in razvoj kože, sklepov ter mišic. In iskreno vam ne znam opisat kakšen mir, skorajda spokojnost dosežem s tem, ko to malo piško s toplimi dlanmi zmasiram in ona zraven zadovoljno gruli. Zaradi krčev so dojenčki namreč lahko zelo zategnjeni, napeti in po masaži se vedno sprosti, umiri ter pade v tisti pravi, globoki spanec, ki ga čez dan NIKOLI ne doseževa.

S čem jo zmasiram? Vsi vemo, da se za masažo uporabljajo raznorazna olja in masla, zato sem jo jaz sprva masirala kar z navadnim mandljevim oljem saj pred njenim enim mesecem starosti niti nisem želela uporabljati drugih izdelkov. Malo kasneje pa sem prejela tisti paket nove Karite Baby kolekcije od L’Occitana , ki sem vam ga že pokazala na storiju in je poleg kremaste pene za umivanje ter vlažilnega mleka zajemal tudi ‘masažni balzam za crkljanje’ – ja, dejansko je poimenovan točno tako, kot sem navedla! 😅

Ker je baziran na karitejevem maslu (sledi pa mu ricinovo olje), za katerega že itak veste, da ga obožujem in je 98% naraven, Aurora pa je takrat že vstopala v drugi mesec, sem ga z veseljem preizkusila in bila navdušena nad njegovo teksturo. Razmaže se kot puterček in sedaj dobesedno vonj te kolekcije (ki je nikakor ne znam opisat, je pa mešanica dojenčkastega, pudrastega, medenega vonja) asociiram z najinimi večeri in cartanjem z njo. (Mogoče mi je zdaj jasno, zakaj so v kolekcijo za piko na i dodali dišavno vodico, s katero se bom verjetno špricala, ko se bo odselila in bom jokala za njo 🤣). Najprej sem bila skeptična, ker četudi L’Occitane obožujem, imajo ene izmed močnejših vonjav (kar je ravno razlog, zakaj ga tako obožujem 🙈), kar je zame ok, ne bi pa tega želela za dojenčka, ampak na srečo je cela kolekcija provsem prilagojena, s čimmanj sestavinami, hipoalergena, brez parabenov ter razvita v sodelovanju s pediatri. Tole je zloženka, ki sem jo dobila zraven, sem slikala stran z začetnimi smernicami masaže, če katera še nima izkušenj pa ji bo prišlo prav:

Pa še en nasvet – priporočam, da po dojenju z masiranjem počakate vsaj 15 minut in NE vključete raznih sveč, dišav, glasbe… ker zna biti preveč. Vse kar potrebujejo polek tega enega produkta je topel prostor, naš glas in očesni stik.

Zdaj, da se razumemo, s tem postopkom njeni krči niso čudežno izginili ampak definitivno jo s tem pred spanjem toliko sprostim, da ponoči NIKOLI ampak res nikoli ni problema in celo noč (z vmesnimi podoji ki trajajo maksimalno deset minut) spi do devetih zjutraj. In iskreno, brezveze se mi zdi, da bi ji dajala kakršnekoli kapljice, ker se mi zdi da preden bi odkrila tiste, ki bi delovale za nas (res ste mi priporočale vsaj 10 različnih) bi tole obdobje krčev že itak minilo. In na koncu koncev, ponavadi je s kapljicami zgolj ‘malo bolje’, čudeža za krče pomoje ni, samo minit morajo. Jaz pa nimam nič proti, da imam vsak večer izgovor, da se še par deset minut dlje ukvarjam z njo.

Do naslednjič,

Adrijana

Ana, hvala za obisk in ujete trenutke! ❤️ Ana Sajovic Photo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *