Izdelki proti strijam – sploh delujejo, ali je vse “v genih”?

Trenutno sem v zadnji fazi nosečnosti. Trebuh imam tako velik, da dobesedno čutim kako mi razteza kožo, ne samo to – koža me od raztezanja dobesedno srbi. Mislim, da sem v tej nosečnosti že v enem 6-7 mesecu dosegla velikost trebuščka, s katerim sem šla Maksa rodit. Tokrat je zgodba drugačna. In četudi poznam primere, ko so ženske do 39. tedna bile brez ene same strije, potem pa so jih dobile milijon dobesedno čez noč – lahko jaz v upanju, da se meni to ne bo zgodilo samo rečem, da do zdaj še nisem dobila niti ene.

6. mesec
7. mesec

Bom kar začela z odgovorom vsem, ki bodo rekli, da je to samo odvisno od genetike – sama sem tekom odraščanja čez noč dobila strije po celi zadnjici, ko se mi je v vstopu v dvajseta spremenila postava (dobila sem širše boke, končno nekaj več kot samo kosti in kože na nogah itd.) sem strije dobila tudi tam, zato sama k strijam definitivno sem nagnjena. Iz tega vidika ne podpiram te izjave, ker se mi zdi da samo v štartu pahne ženske v brezup, da tako ali tako nimajo kaj za storiti proti njim. Kar ni res.

Je pa res, da je borba zahtevnejša od zgolj *kupiti prvo kremo proti strijam, ki jo vidimo in pač ko se spomnimo, napocat tam, kjer trebušček najbolj sili ven.* Ne, sama sem pri tem upoštevala veliko več faktorjev. Vse bom naštela spodaj, najprej pa obdelam tisti del, ki vas najbolj zanima in me po njem tudi največ sprašujete – katere izdelke priporočam.

Torej, najprej naj povem, da sem iz teh izdelkov naredila celo študijo. Ne samo to, dejansko sem preizkusila praktično VSE. Od »tapoceni« olj iz DM-a, do baby olja, do tistega slavnega FreiOl olja, do Favn Natali mazila itd. In četudi sem porabila vse, noben ni bil tako zanič, da bi ga vrgla proč, sem našla dva favorita, ki nimata konkurence ne po učinku, ne po sestavinah – za zmagovalno se je namreč izkazala kombinacija visoko hranilnih masel (zvečer) in bogatega viskoznega olja (zjutraj). Lahko tudi olje zvečer, maslo zjutraj, po želji. Konkretno gre za:

  • Avokadovo olje – izmed vseh olj, ki jih poznam in sem jih preizkusila, je avokadovo olje najbolj mastno in viskozno, zato prodre v najglobje plasti kože in dokazano pospešuje tvorbo kolagena v koži. Je tudi močan antioksidant, nabit z vitamini, ki nevtralizira nestabilne celice. Medtem, ko ga za obraz (razen za kožo okrog oči) ne bi uporabljala, ker bi mi vsekakor bil tumač, je v tem primeru popolno. Vedite tudi, da vsako olje ni enako drugemu – pridelovanje tega olja je namreč zelo zahteven in drag proces zato je res težko najti hladno stiskanega – če pa ni hladno stiskan, pa gredo vse te blagodejne lastnosti v nič, ker se s toploto vse uniči. Tako, da če že kupujete, kupite dobrega. Izbire blazno dosti ni, ker avokadovo ni ravno med tistimi najbolj pogosto uporabljenimi ampak jaz sem ga našla pri Melviti, za katero itak že veste, da so mi njihova olja vrhunska. Tudi to je pri njih pridobljeno s prvim hladnim stiskanjem, kar je prvi in najpomembnejši faktor. Opozorilo: super je, če to olje shranjujete v hladilniku, ker je 100% naravno in se lahko začnejo delati usedline. Ampak v nosečnosti ga itak porabiš veliko prehitro, da bi to dočakal. 😂

In sedaj k produktu, o katerem ste 100% že slišale, če ne od mene pa od kod drugod in sicer (misim, da celo njihov bestseller)

  • Belly Butter od slovenskega Buttersa. Gre za popolno mešanico treh masel: karite (kožo nahrani), cupuacu (navlaži) in mangovo maslo (jo ohranja mastno). Tekstura tega masla je neverjetna, koža ostane nahranjena in glowy ure in ure po nanosu, zaradi tega masla mi je še ginekologinja pohvalila, kako lepo negovano kožo imam, ko sem prejšnji teden prišla na ultrazvok 😂. Definitivno pa vam polagam na srce, da če boste kupovale, si vzamite taveliko pakungo, ker point je, da si ga res konkretno namažeš po vseh problematičnih delih telesa, ne da šparaš z njim. Razmerje količina/ceno se tako veliko bolj splača in imejte v mislih da ste noseči enkrat do parkrat v življenju, zato ne skoparite pri količini. Jaz sem v celi nosečnosti porabila 3 velike, je pa res, da sem v Litvi mazala po celih nogah + redno se mi je Žiga uštulil na masažo stopal, ko sem si mazala trebuh, tako da je pri nas šel maalo hitreje. 😬

Ker ne vem, koliko ste na tekočem vam tukaj delim obe kodi za popust, ki sem ju zrihtala – za Melvito ADRIJANA20 in za Butters ADRIJANA15. Obe veljata na vse izdelke v njihovih spletnih trgovinah.

To je to. Od izdelkov nisem uporabljala ničesar drugega, ker ko najdeš tiste prave, več niti ne rabiš. Zdaj pa k ostalim faktorjem, ki mislim, da so odigrale veliko vlogo pri preprečevanju strij in to so:

1. Hidracija – nobeno vlaženje ne bo pomagalo, če bomo dehidrirani od znotraj. V nosečnosti je še toliko bolj pomembno, da veliko pijemo in zadostimo potrebo po tekočini, meni se recimo pozna, da če vmes pozabim samo na en kozarec, neverjetno dobim suhe ustnice. Isto torej velja za kožo.
2. Suho krtačenje – verjetno ste v vsaki drogeriji že videle tele krtače:

če vas zanima več o tem, guglajte “dry brushing” in boste našle milijon YouTube tutorialov ipd.

No, slednja se izjemno obnese pri odstranjevanju toksinov, vzpodbujanju cirkulacije, deluje praktično kot neka limfna drenaža (kar je, glede na to, da ti v nosečnosti zastaja več vode in nastaja tudi celulit super način da omiliš še slednje) in tole je res pika na i k vaši običajni negi za strije. Kako? Prekrtačiš telo z gibi proti srcu, ko je koža še suha, PRED tuširanjem. Opozarjam vas, da se mora koža najprej navaditi (mene je na začetku par dni pekla, sploh če sem nanesla kake parfumirane izdelke, ampak ko se koža utrdi je rezultat prožnejša in mehkejša koža, najboljši del pa je ta, da je sama penetracija izdelkov, ki jih uporabljate, toliko večje in bolj učinkovita, saj krtača z odstranitvijo odmrle kože odpre pore. Krtačite nežno, drugače bo peklo, da ne boste rekli, da vas nisem opozorila. 😅
4. Način nanašanja izdelkov – velika razlika je, če izdelke površno nanesemo na kožo, ali pa jih počasi vmasiramo v kožo (najbolj se priporočajo gibi, kot da bi kožo med dvema prstnima blazinicami »ščipali«)
5. Mesto nanašanja – ne samo trebuh, namazati je treba tudi boke, stegna, zadnjico in prsi. To so namreč mesta, ki med nosečnostjo res vzhajajo kot hlebec kruha (pri vsakemu sicer drugače, pri meni so in to z očitno razliko).
6. Konsistentnost!!! Tega ne morem poudariti dovolj. Proč mečete denar in trud, če se namažete samo vsake toliko. Jaz sem se tokrat res religiozno mazala čisto vsak večer in vsako jutro ter tega nikoli nisem izpustila. Če že vlagate trud v to, bodite 100%.

p.s. ne pozabit mazat (predvsem prsi) še po porodu! Takrat namreč pride spet do velikih sprememb v raztezanju kože, trebuh se naenkrat skrči, prsa pa ob navalu mleka dobesedno eksplodirajo. Finish strong! 😜

Upam, da sem kateri s temi nasveti pomagala in verjemite mi – kot nekdo, ki je celo puberteto preživel z zadnjico kot tiger, vem kako nadležne so lahko strije, sploh ker res nič ne moreš proti njim, ko enkrat nastanejo. Zato sem tokrat dala tako ekstremen poudarek na preventivo. Če pa vseeno nastanejo pa iz lastnih izkušenj – zbledijo x30, navadiš se jih, pozabiš na njih in postanejo del tebe, kot vse drugo in nobena ni nič manj lepša zaradi njih. Vsekakor pa vam bo takšna nega, kot sem jo opisala, prinesla res mehko, žarečo in voljno kožo, ki se je nobena ne bi branila. Priznam, da take pozornosti koži na telesu nisem posvečala še nikdar v življenju in prav z užitkom sem jo opazovala kakšen »glow« ima, kljub temu, da sem se širila (in se še) na vse konce in kraje. 🐡😆

5. mesec

Do naslednjič,
Adrijana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *