Sočasno uspavanje dveh malih otrok

Vsaka mamica pod soncem si želi čudežni recept, kako pripravit otroka do tega, da brez borbe zaspi in predvsem, da spi čim dlje. O spanju oz. prespani noči nasploh sem že pisala (tukaj), danes pa bi se rada malo bolj posvetila temi, o kateri me zadnje čase veliko sprašujete – kako se konkretno lotiti uspavanja dveh majhnih otrok, sploh, če je mamica ob večerih brez partnerja, kot sem večinoma jaz in kot se je po vaših sporočilih izkazalo, tudi veliko izmed vas.

Danes bom z vami delila moj pristop, korak za korakom, ki se mi zdi, da bistveno prispeva k temu, da zadnje čase brez posebnega problema uspavam oba naenkrat.

ČE JE STAREJŠI OTROK, ŽE DOVOLJ VELIK, DA SE MU LAHKO KAJ DOPOVE, ŠE GRE, KAJ PA KO STA OBA MLAJŠA OD TREH LET?

To je tisti največji problem. Tudi starejši še pri dveh, treh letih ne bo čudežno sodeloval (vsaj ne vedno) le zato, ker mu bomo rekli »ej, bodi zdaj tukaj malo priden, jaz grem tvojo sestrico umit/preoblečt/uspavat.« Iskreno, jaz če sem želela, sem sicer to zlahka dosegla z risanko. Pač smo ta del dneva rezervirali za to, da je lahko pogledal tisti njegov del opice Georga ali karkoli je v danem obdobju popularno ampak odkar smo prišli v novo stanovanje in bili »prisiljeni« živet brez tvja in interneta, ker pač čakamo na priklop, sem se (odločena, da mu ne bom dala v roke telefona ali tablice) morala znajti drugače. In nov pristop se je tako obnesel, da imam namen z njim nadaljevati tudi po tem, ko nas priklopijo nazaj na civilizacijo.

Zakaj? Ker mi po novem oba zaspita hitreje, meni je manj naporno in spita bolje (tudi dlje).

Kako se torej zdaj lotim večerne rutine od začetka do trenutka, ko oba zapreta oči:

  • Že zelo hitro, takoj po tem, ko Žiga odide na večerni trening (okrog 6-7) začnem miriti našo igro/druženje in ustvarim čimbolj  »moody« vzdušje. Ugasnem večje, močne luči, pustim samo manjše, tople, vklopim difuzor, v katerega kanem 2-3 kapljici EO za lahko noč in nam na nizek volumen naštimam neko mirno glasbo (tukaj še ne začnem s tistimi uspavanki)
  • V takem vzdušju pripravim večerjo, kmalu potem vsi trije sedemo za mizo, želim, da se fokusirata na svoj obrok, hrano in ne 4848 motečih faktorjev okoli njuju. Že tu opazim, da postajata prijetno utrujena.
  • Nato oba naenkrat poknem v bano, jima dam igračke in pustim, da uživata dokler ne postaneta sitna. Zgolj zato, da res do konca iztrošita svojo energijo.

TAKO KOT SE DRŽIM ISTIH KORAKOV, SE TUDI DRŽIM VEDNO ISTIH IZDELKOV, KI SPREMLJAJO NAŠO RUTINO

Že od nekdaj govorim, da ima določen vonj izjemno moč. Če bi mi v tem trenutku dal nekdo za povonjat parfum, ki ga je Žiga nosil na najinem prvem zmenku, bi se mi zdelo, kot da spet sedim v njegovem avtu leta 2015. Isto se mi zdi z vonji, s katerimi smo v stiku vsak dan. Zato se mi zdi res dobrodošlo, da tudi v večerno rutino integriraš izdelke, ki postanejo stalnica. Da jih otrok še asociira s tem, da se bliža čas za spanje in avtomatsko postane umirjen, zaspan. Pri nas je ravno Afroditina Baby linija postala tak standard, da če povonjam za otroški gel za kopel sredi dneva, me ma da bi otroka oblekla v sveže pižame in šla spat. 🤣 

Zgodba za tem, kako sem prvič stopila v stik z njihovimi izdelki zajema isti kraj, kjer sem prvič videla svojega moža.

Rogaška Slatina je zdraviliško mesto, kjer živi moja zlata prezlata botrca in ker sem tam preživela veliko »mini počitnic« je postal običaj, da smo takrat vedno skupaj obiskali Afroditino trgovinico, ki tam dobesedno diha s tem mestom – poleg omenjene trgovinice je malo izven centra namreč njihova tovarna.

where the magic happens!

Odkar sem postala mamica, se je ta naš običaj razširil na to, da je tudi botrca vsakič, preden je prišla k meni na obisk, naredila postanek v trgovinici in mi nabasala sveže zaloge njihovih izdelkov Baby linije za Maksa in Auroro.

Konec poletja 2019 pa so me iz Afrodite povabili na ogled njihove tovarne in nas z par ostalimi puncami peljali v sam laboratorij, kjer izdelujejo omenjene izdelke. Tisti dan sem se še bolj zaljubila v njih, ker sem videla in tudi razumela, koliko razmisleka in ljubezni je šlo v njih. Zaposlene pri Afroditi so bile tako prepričane v svoje izdelke, da so jih med razvijanjem testirale na svojih otrocih. Vedele so namreč, da so v njih izključno take sestavine, ki jim ne morejo škodit. To mi je povedalo največ.

Kaj točno uporabljam sama?

  1. Prvi mesec Aurorinega življenja sem uporabljala penico za dojenčke, ker je zelo nežna, hipoalergena in vsebuje bio ognjič in eterično olje sivke
  2. Ko je postala dovolj velika, da sem jo posedla v veliko bano in kopala naenkrat, jima v vodo kanem malo gela za kopel
  3. Ker ima Maks zelo goste in kodraste lase, pri pranju le-teh uporabim ta šampon in balzam v enem (in punce na Afroditi obenem masiram, da naredijo še eno fantovsko verzijo, ker tole moram vzet na skrivaj, sicer ma Maks krega, da je za punce 😅 ), ker mu naredi res noro mehke in dišeče, ter se po njem ne vozljajo, ko pa mu ne perem las ga pa umijem s tem gelom za lase in telo
  4. Za na konec pri Aurori uporabim 100% naravno zaščitno mazilo. Točno tega smo takrat v laboratoriju naredile same in na lastne oči videle, da gredo vanj samo naravne sestavine – karité, kakavovo maslo, čebelji vosek, olja jojobe, kokosa in belega limnanta. Čeprav nima dodanega nobenega parfuma oz. arome, ima zaradi naravnih masel zelo prijeten subtilen vonj ter meni najbolj fenomenalno teksturo za zaščito pleničnega predela.

Sama iz bane najprej vzamem Auroro, jo nesem na posteljo, namažem in oblečem, dam v posteljo s kako igračko ter grem še po Maksa (njega namažem samo po potrebi, če ima kake izpuščajčke ali suho kožo) ter oblečem.

Po tem, ko smo konec z nego in vsi v svežih pižamicah, Maksa poležem v posteljo, pokrijem, Auroro pa podojim (Maksu dam vmes eno slikanico za gledat) in jo dam v nosilko z dudico v ustih. Naposled vklopim našo uspavalno playlisto in v roku 1-2 pesmice, oba zaspita. Maks sam v postelji, medtem ko pred njim Auroro zibam v kengurujčku. Njo potem odločim v posteljico in sem fraj do prvega bujenja za dojenje.

Odkar sem te pesmi delila z vami, sem dobila že n-sporočil, da vam otroci uspešno zaspijo na njih, zato vam tukaj še enkrat dam link do njih (meni so všeč vse iz tega kanala).

Če torej vse povzamem, mislim, da je zelo pomembno, da zvečer otroke umirimo in s tem, da ponavljamo neko isto zaporedje navad, ki jih potem vsi že asociiramo s tem, da se bliža čas za spanje. Utopično se mi zdi pričakovat, da otroci eno minuto še norijo in divjajo, gledajo risanke (ki so velik dražljaj za njihove možgane) in potem od njih pričakovat, da se bodo v naslednje pol ure umirili do točke, da bodo brez problema zaspali. Rabijo svoj čas. In ko ugotoviš, kak fajn občutek so taki mirni večeri tudi za NAŠE živce, se tepeš po glavi, zakaj nisi s tem začel že prej. 😊

Lahko noč in do naslednjič,

Adrijana

Blog post je z veliko ljubezni nastal v sodelovanju s kozmetiko Afrodita. <3 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *