5 MUST-HAVE & 5 PRECENJENIH STVARI ZA DOJENČKA

Ker sem ta teden napovedala bolj mami obarvane teme, sem se danes odločila z vami deliti seznam, ki bo v primeru, če se še kdaj znajdem v vlogi z dojenčkom, ena in edina orientacija – ne spletni portalu, knjige, članki, forumi in pa fb skupine ampak striktno izkušnje; ki sem jih v zadnjih mesecih imela z omenjenimi izdelki.

V kaj se splača investirati denar in kaj je čista potrata (v veliko primerov zgolj marketinški nateg).

Začnimo s tistimi, ki pri nas niti približno niso dosegla (visokih) pričakovanj. V štartu naj poudarim, da je to moja osebna izkušnja in da je mogoče kaj od tega komu služilo bolje kot nam oziroma, ne rečem, da je narobe, če te stvari vseeno kupite iz čistega gušta ali ker pač lepo zgleda, jaz bom tukaj govorila izključno iz vidika praktičnost oziroma brez česa se da živet.

1. Gnezdece

“V gnezdecu se otrok počuti kot, da je spet v maternici, saj je udobno nameščen in “zatesnjen”…” Prvo kot prvo, enak efekt lahko dosežeš s tem da ga obložiš s kakšnimi odejicami, blazinicami, vsekakor pa zadeva ni vredna slabih 100€, kolikor ima ceno v otroških trgovinah. Dejansko dobiš isto, če kupiš neko osnovno posteljico za malega kužeka (samo 5x ceneje), za četrt cene sem pa videla, da jih veliko punc sešije tudi same. Mogooče je prišlo prav naprimer, ko smo ga imeli v dnevni, da smo ga položli vanj ampak še enkrat, vse to se da naredit s stvarmi, ki jih imaš že doma.

2. Soparnik

Spomnim se, da ko sem v eni skupini na fb vprašala, katera izmed stvari za dojenčka se je izkazala za najboljšo investicijo, jih je večina rekla soparnik. Mi smo ga imeli par mesecev, uporabili niti enkrat. Kar se tiče kuhanja na pari (da ohranimo vse vitamine), lahko isto dosežemo s cedilko nad loncem vode. Za vse ostalo je dovolj palični mešalnik ali navadni blender – v mojem primeru pa še enostavneje – hrano pretlačim z vilico. Stane med 70 in 160€, odvisno od funkcij in znamke.

3. Mamaroo

Ili nešto slično. Ko sem jaz prvič to vidla – omg, top, srečnež tisti, ki to ima, kak more bit to enostavno, sploh nimaš dela z dojenčkom. Itd. Za tiste, ki ne veste kaj to je – Mercedez med gugalniki. Izgleda kot jajčna lupina, kamor položiš dojenčka in imaš 4637 funkcij (vzorec gibanja vožnje v avtu, maminega zibanja itd.) Mi ga itak nismo nameravali kupiti, ker nam je preprosto bil predrag (stane okrog 300€) in, ko sem ga imela možnost probat pri prijateljici, sem bila srečna, da ga nismo. Maks je bil not srečen 5minut, dokler mu je bilo zanimivo, potem pa začel jamrat. Isto kot bi v naslanjaču za 20€. Nobena naprava ne bo nadomestila občutka mamine bližine in potem res raje dat tistih 20€ za najbolj basic ležalnik, toliko, da imaš otroka kam (varno) odložit in basta. Če že, pa bo verjetno kaka zlata sredina (tak, ki ima samo funkcijo osnovnega zibanja) čisto dovolj.

4. Precenjen voziček

Ja, tudi jaz sem se slinla nad Mimo pa Stokke itd. ne rečem, krasni so. Ampak iz praktičnega vidika – ta prvi voziček nimaš niti do enega leta. Maks je zdaj star 8 mesecev in mu je že premajhen. Zgoraj omenjeni vozički stanejo nad 1000€, pa večinoma nimajo vključene niti lupinice za v avto, midva sva kupila enega manj “brendiranega”, zelo funkcionalnega, lepega, 3v1 za 499€. Če bi že v kaj investirala, bi v marelo, saj jo ima načeloma za več let.

5. Fancy projektor za nad posteljico

Sem si misla – u, to se splača, mu bodo po stropu plesale zvezdice, bo pelo pesmico, bo na to zaspal… mhm, malo morgen. Navsezadnje, dojenčki so živa bitja. Kak dolgo bi vi lahko poslušali isti dve skladbi znova in znova in gledli tiste zvezdice kak grejo levo in desno? Hitro se naučiš, da niti dojenčka ne moreš na finto dobit. Če že, bi v drugo kupla navaden vrtiljak, samo da je čimbolj barvit pa mu lahko na YouTube nastavim vsak dan drugo pesem.

Tak, da ja. Ko hodimo po trgovinah, gledamo letake… vse zgleda pa se sliši ful fajn pa “to nujno rabimo”. Kak se pa potem dejansko v praksi obnese, je pa druga zgodba.

Zdaj pa stvari, za katere sem najbolj hvaležna, da obstajajo, saj si ne znam predstavljati kako bi brez njih.

1. Nosilka (a.k.a. kenguru)

Od boga poslano! Kadarkoli je bil nerazpoložen, kadarkoli sem mela kaj za nardit, skočit kam v bližino, pa se mi ni dalo vlačit vozička – nosilka je vedno rešila situacijo. Otroka imaš pri sebi obenem pa obe. roki. PROSTI. In kaj je najboljše – ker je pri mami, na toplem, veeedno zaspi. Prav smešno je postalo, kako je v nosilki vedno zaspal in ni mogel ostati buden niti 5minut.

2. Dobre, kvalitetne kašice

Ko začneš uvajati hrano, se itak ful trudiš, da dobi kvalitetno, raznovrstno hrano in prioritiziraš kuhanje. Normalno pa, da nočeš bit ravno 5 ur dnevno v kuhinji oziroma pridejo nepričakovane situacije, greste kam na pot, itd.. in takrat, so kašice kot vroča kava navsezgodaj zjutraj – spasi te vedno! Ker pa res dam nekaj na to, kaj mu dam za jest, mi je pomembno, da so kašice kvalitetnih sestavin in čimbolj raznovrstnih okusov. Odličen primer so Lidlove bio Lupilu kašice, ki nimajo dodanega sladkorja. Imam vedno skoraj vse okuse na zalogi, ker so zelo ugodne + pridejo prav tudi v kombiniranju z drugo hrano. (če bi želele kake ideje za obroke, povejte:)

3. Podloga za previjanje za enkratno uporabo

Previjalnice imaš skoraj povsod ampak sama ga nikoli nisem želela položit kar na surovo podlago, če pa sem spodaj dala tetra plenico, pa se mi tudi ni dopadlo, da sem morala tisto tetra planico dat nazaj v torbo med njegove stvari. Zato so mi top te “disposable” podloge, vsakič sem imela eno v torbi za previjanje in, ko sem jo uporabila, takoj vrgla proč ter doma dala notri novo.

4. Zimska vreča

Dojenčka je pravi izziv spravit v kombinezon in velikokrat (sploh, ko ga želiš spraviti le do avta) se ti zdi tako potratno. Zato je zimska vreča odlična rešitev, saj ga enostavno položiš notri, ob straneh zapreš zadrgo in si good to go! V primeru, ko greš za dlje časa ven, pa ga že itak oblečeš v kombinezon pa je to še boljša različica od kakršnekoli odejice, ki stalno nekje leze dol in spušča zrak.

5. Ortopedska blazina

To so tiste blazine s katerimi so položene male dvorane v telovadnici. Lahko jo naročiš poljubnih dimenzij za zelo korekten denar in tako smo mi “položili” tole blazino po celem prostoru med kavčem in televizijo, kar se je izkazalo za top rešitev, ko se je začel plaziti (pa tudi že prej, saj si ga položil na igralno podlogo in se nisi bal, da bi kam padel. Seveda, ko se enkrat začne plaziti, bo na tej balzini ostal samo, če jo ogradiš, pa še to dokler ne bo ugotovil, kako ograjo preplezati. 😀

Evo to je to 5:5, res upam, da bo kaki bodoči mamici ta seznam prišel prav, me pa zelo zanima, če je katera izmed vas s čem imela kakšno drugačno izkušnjo?

Do naslednjič,

Adrijana

 

objava je nastala v sodelovanju z Lidl Slovenija

3 thoughts on “5 MUST-HAVE & 5 PRECENJENIH STVARI ZA DOJENČKA

 1. Pozdravljeni,
  Če bi bila bodoča mamica, se bi mi zdela objava
  in vaš seznam top.Vse je lepo razloženo in bralec
  vam lahko samo pritrdi. Pa vendar po svojih
  izkušnjah kot mama 3 otrok se ne morem
  strinjati z vami. Če začnemo
  1. Gnezdece
  Strinjam se z vami, da so cene teh izdelkov
  previsoke. Vendar pa, kot ste že sami rekli, ga
  dekleta lahko same naredijo za majhen denar.
  Dojenček se v veliki postelji ne počuti varno. Bil
  je 9 mesecev v maminem trebuščku, kjer je bilo
  tesno in toplo. Zato se otroci udobno počutijo v
  gnezdecu. Olus pri temu je tudi to, da dojenček
  nikamor ne more zlezti, ker je zavarovan ob vseh
  koncih. On kar je blo nam najbolj všeč. Povsod ga
  lahko imaš s seboj.
  2.Soparnik
  Minus tega izdelka je cena. Vendar ga lahko
  uporabljaš zelo dolgo časa, tudi potem, ko otrok
  ni več dojenček. Plus je tudi to, da ne rabiš gore
  posode umazat, ker vrjetno si mamica še
  najmanj želi celo uro pomivati posodo. In
  ponavadi je to 2 v 1 kar pomeni, da imaš tudi
  palični mešalnik.
  3.glede mamaroo se v glavnem strinjam z vami.
  Vendar če si lahko privoščiš, zakaj pa ne. Sigurno
  pride prav.
  4.Precenjen voziček
  Voziček je kar velik finančni zalogaj. Vendar pa
  nizja cena pomeni nizjo kvaliteto. Imeli smo
  vozicek za 100€ in imeli za 1000€ pa se ne moreta
  primerjati. Prvega smo imeli za drugeha otroka
  za na morje zvečer. In je po 7 dne začel škripati,
  čeprav smo pazili na njega. Torej priporočam
  dober voziček, pa čeprav je to rabljen.
  5.fancy projektor za nad posteljico
  Sigurno se tudi otroci naveličajo ene in iste
  glasbe. Pa vendar je posteljica varno ”
  odlagališče”, ko moraš nekaj narediti. In super je,
  da se dojenčki s čim zamotijo. Neka igrača, ki bo
  pri miru, ga sigurno ne bo. Sicer pa imajo te
  napravice gumb za izklop zvoka.
  1.nosilka je itak top
  2.kašice
  Tukaj se ne strinjam. Razen, ko res ni druge
  možnosti. Kašice vsebujejo veliko dodanega
  sladkorja, redke so tiste, ki ga ne (recimo lidlove).
  Kašico lahko narediš doma in jo v posodici s
  pokrovom vzameš s seboj. Veliko mamic se
  vsakodnevno poslužuje teh izdelkov, kar pa za
  zdravje otroka to ni dobro.
  3.podloge za enkratno uporabo so res top
  4.zimska vreča
  Ja te zadeve znajo biti drage. So pa sigurno
  uporabne.
  5. Ortopedske blazine
  Predrage, ker so to najpomembnejši del otroške
  opreme. Pa še to pridejo prav samo 2-3 meseca.
  (ker novorojenčka najbrž ne boš polagal na tla,
  dojenčka, ki se plazi je pa povsod drugje samo na
  njej ne.
  Kot predlog za must have stvari bi jaz dala
  varuška. Priročna zadeva za nadzor otročka, tudi
  takrat, ko nisi v neposredni bližini.
  Upam, da vas nisem preveč skritizirala. Sem
  hotela, le pomagati bodočim mamicam. Tako kot
  vi.Je pa tudi res, da smo si ljudje različni. In tako
  je tudi prav.
  Vse dobro in lep pozdrav

 2. Moram reči, da mi je blizu in všeč tako logika
  (zdrava pamet 🙂 kot način pisanja. Pa vendar,
  zdaj ko moj sedmi otrok ravno zadovoljno smrči
  v pregrešno dragem mamarooju, moram dodati,
  da nikoli ne reci nikoli. Meni so so šli tudi vedno
  na živce predragi in zlasti nepotrebni pripomočki
  za dojenčke, ki v resnici ne rabiš skoraj nič.
  Imam pa vseeno voziček za 1000 eur, ki zdaj v
  zadnjih vzdihljajih vozi že sedmega otroka in
  ima tudi za avto častitljivo kilometrino. No, šesti
  otrok ga resda skraj ni rabil, ker je deset mesecev
  preživel 24/dan v mojem naročju, potem je pa
  itak počasi te hodil. Ker smo se doma zato skoraj
  utopili v prahu in kupih nepospravljenih cunj,
  srm sedmemu nabavila mamaroo. Pravzaprav
  sebi. Da lahko vsaj kaj naredim. Čeprav imam pri
  tem moralmačka do lune, ker pač verjamem, da
  otroka mora zibat človeško naročje, ne
  elektronska igrača. Pa sem se vdala. Ker včasih
  celo deluje. Pa airex blazino imamo tudi že deset
  let pred kavčem in ne bi hotela biti brez, daleč
  najboljši tepih 😀 Enega manjšega imam še v
  kopalnici ored previjalno mizo, ker imam
  paranojo, da si bo otrok razbil glavo, če pade dol
  (ne da bi se to kdaj zgodilo, ampak s paranojo se
  ne moreš kregat). Aja, pa gnezdece sem si kupila
  zato, ker je lepo, pa ker sem ga dobila poceni,
  drugače se strinjam, da je karnekaj. Hormoni
  pač. Spal bo itak do cca 10. meseca pri meni :p
  Pod ostalo se pa dvakrat podpišem. Super blog,
  sem prav vesela da sem ga našla!

  1. Hehe, sem se prav nasmejala. Tako bom rekla, pri 7 otrokih si zaslužiš voziček za 1K, četudi za dušo! Jaz sicer ful nisem proti temu, da si kdaj oz. kakšno stvar omisliš pač tak, za gušt (če le lahko), se mi pa zdi fajn, da smo med sabo iskrene do mere, da lahko ostanemo realne – kaj je za gušt in kaj je dejansko uporabno oz. “nujno potrebno”, saj se mi zdi da nas tako bombardirajo z vsem, da se kakšna mamica, ki je bolj dovzetna za take stvari kar izgubi in zlomi pod vsem tem, pa bi šla zadnjih 50€ zapravit za neko tovrstno bedarijo. Airex blazino pa imamo tudi mi, to je res vrhunska zadeva, niti nima nabite cene in bi jo tud sama najraje imela v vsakem prostoru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *