KAKO JI USPE?

Pravkar sem naletela na punco, čigar zgodba me je tako inspirirala, da sem sedla za računalnik in začela pisati tole.

Paola Antonini je isti letnik kot jaz, celo dva meseca mlajša od mene. Je lepa, postavna in če jo vidiš od pasu navzgor, zgleda kot popolnoma normalna 23 letnica. Vendar pa jo poleg dejstva, da je Brazilka, od mene loči še ena stvar. Pred tremi leti je v prometni nesreči izgubila eno nogo.

Ko se je pri 20 letih odpravljala na silvestrovanje s svojim fantom, se je vanjo, medtem ko je stvari pakirala v avto, zaletel pijan voznik. In tole ne pišem z namenom, da izpostavim še en razlog več, zakaj ne bi smeli pijani sest za volan, četudi je res, ampak – ker ko vidiš nekaj takega, ti stvari postavi v perspektivo. Zdi se ti, da imaš grozno življenje, ker nisi dobil tiste službe, si nesrečna, ker fant ni opazil, da si spremenila frizuro, ker si dobila slabo oceno, ker ti tisti fant ne odpiše na sms, čeprav je do zdaj bilo vse okej, ker te mama od tvojega fanta ne mara preveč, ker si čohnila avto, se zbudila z mozoljem sredi čela, ti lasje ne stojijo kot bi morali, ker zamujaš, ker ima soseda lepšo postavo od tebe….. in seznam lahko nadaljujem v nedogled. Je res ali ni res, da se ljudje 90% sekiramo zaradi takih stvari? Je res, da večino časa sploh ne vemo, kaj imamo dobrega? Se ne zavedamo, kako srečni smo, da ko se zbudimo, lahko vstanemo na dve zdravi nogi, vdihnemo zrak, pogledamo skozi okno, slišimo veter, si z obema rokama zapremo jakno. Če imamo to, imamo vse, kar potrebujemo. Ne, naj tole popravim – imamo VEČ, kot potrebujemo. Kako sicer, da Paola brez ene noge izgleda bolj srečno, kot vsak drugi človek, ki ga srečaš v trgovini ali na ulici? Kako, da bolj uživa v življenju, bolj “cveti”? Kako, da je oseba, ki je ostala brez noge, bolj uspešna od tebe?

Zakaj? Ker se je tako odločila. Odločila da ne bo zagrenjena, ker je izgubila eno nogo, ampak hvaležna, da ima še drugo. Hvaležna, da živi. Da se ne bo skrivala pred svetom, pred življenjem. Odločila, da slabim stvarem v življenju ne bo posvečala pozornosti, ampak se osredotočila na tiste dobre in se zavedala, da za vsako slabo, se najde ena dobra.

Zato naslednjič, ko boš ležal na postelji, zapravljal svoj dan, razmišljal o stvareh, ki si jih že taaako dolgo želiš in po njih hrepeniš, pa ‘ni časa’; o idejah, ki jih pleteš že toliko časa, pa ‘nisi dovolj dober’; stavkih, ki bi jih rad izrekel, pa ‘ni prave priložnosti’; ljudeh, ki bi jih rad nekam poslal, ‘pa si ne upaš’; takrat se spomni – imaš dve zdravi nogi in roki ter svojo glavo. Ne potrebuješ ničesar drugega. Razen odločitve, da boš do maksimuma izkoristil svoje življenje. Odloči se, da boš srečen in ugotovil boš, da si že od nekdaj imel več, kot si kadarkoli potreboval.

Navsezadnje, najlažje je iskati izgovore in zamahovat v smislu, da tebi pač ni bilo postlano z rožicami, kot nekaterim drugim … še enkrat poglej punco na zgornji sliki, pa mi potem odgovori – še imaš kak izgovor?

Do naslednjič,

Adrijana

One thought on “KAKO JI USPE?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *